Is mijn hond overactief of oververmoeid?

17-01-2022

Ik krijg hoofdzakelijk honden in de puber leeftijd tot 3 jaar die uit het niets "problemen" lijken te hebben met soortgenoten en omgaan met andere mensen. Ze waren allemaal stuk voor stuk super sociaal en alle cursussen gevolgd die er maar zijn, en opeens is het andere hond. Bijna en vaak wordt de term onhandelbaar genoemd.  Gelukkig zijn deze mensen bij mij terecht gekomen want anders is het risico te groot dat het niet goed met de hond afloopt. Want hier is een super groot misverstand in het spel wat met veel geduld en liefde goed gekeerd kan worden. 

Hoe komt dit? heel eenvoudig. het potje is vol! het stress potje is vol! 

De hond heeft in zijn puppy en puber tijd, heel veel (teveel!) contacten met hondjes en mensen gehad - vaak op advies van trainers- en te weinig rust en slaap. Een hond in de groei heeft enorm veel rust en slaap nodig. Minimaal 20 uur per dag! Dat is veel! en zo nodig, Hij moet alle prikkels kunnen verwerken. Krijgt hij daar niet genoeg ruimte voor dan stapelt zich alle stres en prikkels op en raakt hij overprikkeld. Dat zijn de hond die bij mij komen vanaf 6 maanden tot 2 jaar. Zo zielig. Want ze kunnen er zelf niets aan doen. Als ze zelf hadden kunnen kiezen hadden ze misschien wel een week in de mand gelegen en niets gedaan, of op bed bij hun baasjes.  Maar aangezien wij mensen bezige bijen zijn en de hond eigenlijk altijd in ons tempo mee moet, groeit het hier al uit elkaar en wordt de basis gelegd een voor overspannen hond. Wat zich veel later pas uit. 


Wat er er SAMEN aan kunnen gaan doen, want ik werk samen met de baasjes, is kijken hoe we de hond zoveel mogelijk rust geven, welke voeding hem daarbij helpt en welke supplementen hem daarbij de nodige ondersteuning geven. En welk nieuw dagritme past. Wat moet weg uit het schema en wat kan anders. Verder krijgen deze honden energy trauma healing om het zenuwstelsel terug in balans te krijgen, en te kalmeren. Want zeg zelf. Als je overprikkeld bent, wat heb je dan nodig?? juist. Rust en geen oordelen van anderen. Geef dat je hond ook. 

hoe je dat moet doen? daar help ik je bij. 


Nog leuk te weten. Stress moet na 1 stress moment 4 to 6 dagen de tijd hebben om te zakken. Pas dan zijn de stress hormonen in het bloed weer normaal. Je kunt je voorstellen wanneer de hond het ene stressmoment na het andere heeft, dag in en dag uit, dat de stress hormonen in het bloed hoogtij vieren. En dat die stresshormonen de hond de baas worden en zijn hele gedrag besturen. Hij kan er niets aan doen! Een hond die overprikkeld is kan niet slapen. Daar heeft hij hulp bij nodig! 

All Rights reserved. 2012-2022. Helen(a) met honden |Colour of Dogs.  Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Colour of Dogs. Helena Schmets.  in welke vorm dan ook. Contactgegevens:
Email:Colourofdogs @ gmail.com | tel: 0624109877 | diensten: ook online | Lokatie Eyserbos. (Z-L) 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.